Strunjače
Strunjače
STRUNJAČE ZA VEŽBANJE
Danas je nezamislivo da otpočnete vežbanje na tvrdom i neudobnom podu. Zato su stručnjaci smislili strunjače za vežbanje. Strunjače su potrebne svakom fitnes centru, ali i svakom ko želi da vežba bilo na zatvorenom ili na otvorenom. Strunjača mora da bude lagana, da se lako održava te da ima zvučnu i toplodnu izolaciju. Idealno je ako ste u mogućnosti da kupite onu koja ne upija znoj i vodu. Takve strunjače imaju specijalni antibakterijski sloj koji će sprečiti razmnožavanje bakterija i gljivica. Ovo je veoma važno kada su strunjače u pitanju, iako vam se na pravi pogled čini nebitnim. Međutim, vežbači odavno znaju da kvalitetna strunjača vredi svakog uloženog dinara. Na našem sajtu možete pronaći veliki izbor kvalitetnih strunjača za vežbanje. Poželjno je da nabavite strunjaču koja se lako savija, dakle onu koju ćete posle vežbanja moći da smotate i stavite u torbu ili je zakačite na nju. Važno je da imati strunjaču koje ne prenosi hladnoću na telo vežbača. U poslednje vreme sve više fitnes sala opremljeno je upravo ovim strunjačama. Na tržištu postoji mnogo ovakvih rekvizita koji prvo mame cenom. Nekvalitetne strunjače se lako cepaju, pazite da ne dođete u situaciju da posle mesec, dva, nemate na čemu da vežbate. Kako dobiti pločice na stomaku? Ojačajte vaše trbušne mišiće i izgubite salo. Koncept je prost, ali njegova realizacija nije nimalo jednostavna. Biće vam potrebna posvećenost, vreme i strpljivost, ali na kraju se čitav trud isplati. Da biste dobili trbušne pločice potrebno je da uradite dve stvari: izgubite salo i izgradite mišiće. Ovo ćete postići dijetom i svakodnevnim vežbanjem na strunjači. Možete da imate najbolji tonus mišića i trbušnjake, ali neće se videti ako preko njih postoji sloj sala. Radite polutrbušnjake. Lezite na pod sa rukama na strunjači, ispred grudi ili da blago dodiruju slepoočnice (nikad iza glave). Savijte kolena. Podignite ramena (gornji torzo) prema kolenima koristeći samo vaše abdominalne mišiće. Vrlo je bitno da ne podižete vaša leđa u potpunosti sa poda, pošto biste tako mogli da ih povredite i produženi pokret ne pomaže da brže dobijete pločice na vašem stomaku. Najvažniji deo polutrbušnjaka jeste početno savijanje vaših trbušnjaka podizanjem ramena sa poda. Čim počnete da se podižete sa strunjače, izdahnite kroz usta. Onda pauzirajte jednu sekundu i kada ste na vrhu pokreta izbacite malo vazduha iz dijafragme prilikom savijanja trbušnjaka. Sada se vratite polako i kontrolisano dok udišete kroz nos, samo toliko da vaše lopatice dodiruju pod. Nemojte da vam glava pada na pod. Radite kompletne trbušnjake. Lezite na strunjaču, sa stopalima na podu, podignutim kolenima i rukama prekrštenim na grudima. Neka neko pridrži stopala, ili ih zakačite ispod nečega. Sednite skroz prilikom dizanja, podižući vaše telo sa poda zajedno sa lopaticama ramena. Neka vam leđa budu ravna (nemojte se grbiti). Spustite se na strunjaču. Ponovite. Kada vam ovo postane relativno lako (tj. kad budete bez problema mogli da uradite dosta trbušnjaka), eksperimentišite malo. Nađite kosu klupu (benč). Radite trbušnjake sa tegovima. Držite ih na grudima dok ih radite. Kad ovo postane sve lakše i lakše, povećavajte težinu tegova.